Demà farà dos mesos que he tornat dels camps de refugi@ts del nord-oest de Grècia. Crec que he tingut el temps necessari i la capacitat per tornar a aterrar i assimilar-ho tot una mica. La sacsejada mental i emocional és molt gran. Hi ha coses a la vida que no tornaren a ser, ni tornaré a veure-les, com abans de marxar. La sensació és molt semblant com quan ets petit i de sobte et diuen que els Reis Mags de l’Orient són el pares, la sacsejada és tant bèstia que perds la innocència de cop i te n’adones que t’han enganyat i has estat vivim en una enorme mentida. Doncs el mateix et passa quan tornes dels camps de refugiats i de viure en primera persona la més gran crisi humanitària després de la segona Guerra Mundial, que és el mateix que dir la primera gran crisi humanitària d’aquesta Europa moderna i neoliberal que ens estan endollant sense vaselina i al preu que estem pagant.

Un cop he paït el drama dels refugi@ts (si una cosa tan deshumanitzada com pot ser un camp de concentració «modern» es pot arribar a pair) voldria fer una reflexió personal, íntima ja no pot ser-ho des del moment que ho penjo al Facebook.

Veure actuar (és un dir) i moure’s pels camps algunes de les ONG’s amb més pedigrí mundial és la sensació més semblant al que us explicava dels Reis mags i els pares, de cop te n’adones que l’engany i la manipulació al que estem sotmesos és majúscul. Crec que fer cròniques parlant de la realitat del dia a dia dels refugiats és necessari i s’ha de fer, però de la mateixa manera s’ha de dir que molts i molts camps el seu funcionament s’aguanta pel gran treball dur desinteressat i anònim de moltes ONG,s desconegudes i de grups de voluntaris independents i anònims. El postureix (bonica paraula de moda) també hi és dins d’aquest petits grupuscles de solidaritat i humanitat anònima, fins i tot un cert punt de desorganització i anarquia, però al cap i a la fi ells són els encarregats de repartir la roba, les sabates (Oh my friend !! schus schus please), l’aigua potable en els camps indecents on no existeix o d’organitzar-se i aconseguir els ajuts econòmics de centenars i centenars de ciutadans anònims que els hi fan la confiança (potser perduda en les grans ONG) i organitzen el repartim extra i necessari de fruita i verdura almenys un cop per setmana i/o repartir els extres foods pels més petits dels camps, que arriben de les donacions anònimes. Fins i tot s’utilitzen els vehicles propis per fer d’ambulàncies improvisades.

I arriba un moment que et preguntes on són les grosses? Doncs van i venen els veus per les seves boniques armilles blaves, grogues, carabasses això si d’un color fluorescent ben llampant. Algunes d’elles efectives o molt efectives, un cop el seu maquinari burocràtica s’ha posat en marxa (però poden passar uns dies eterns). Això sí; estudis, estadístiques, xifres, balanços, opinions, reunions, farem, deixarem de fer i egos sobretot molts egos, tan grans com la mar Mediterrània que els residents dels camps han tingut de travessar jugant-se la vida esperant que l’engany més gran de tots que no és cap altre que EUROPA i els seus polítics els ajudin a cercar una vida millor plena de pau.

Quan tornes estas tan trasbalsat que tan sols mantens dins de la teva retina i del cor totes les mirades perdudes dels residents del camp atrapats al cul d’Europa i vomites el teu impacte emocional parlant i referint-te als refugiats. Però hi ha un engany que tots els que hi hem estat hauríem de parlar-ne i dir-ho tan alt i tan fort com la vergonya de les fronteres tancades, no és cap altre que les grans ONG que els hi fan el joc a la classe política. Potser tots ens som responsables per haver votat en un moment o altre de les nostres vides a la púrria política que es passeja per la nostra Europa. Ens cal reflexionar i decidir ben decidit el fet de que i aquí destinem els nostres vots i els nostres diners. Amb mi que no hi comptin.


Mañana hará dos meses que he vuelto de los campos de refugiad@s del norte-oeste de Grecia. Creo que he tenido el tiempo necesario y la capacidad para volver a aterrizar y asimilarlo todo un poco. El zarandeo mental y emocional es muy grande. Hay cosas a la vida que no volvieron a ser, ni volveré a verlas, como antes de marchar. La sensación es muy parecida cómo cuando eres pequeño y de repente te dicen que los Reyes Magos del Oriente son los padres, el zarandeo es tan bestia que pierdes la inocencia de golpe y te das cuenta que te han engañado y has vivido en una enorme mentira. Pues lo mismo te pasa cuando vuelves de los campos de refugiad@s y de vivir en primera persona la más gran crisis humanitaria después de la segunda Guerra Mundial, que es lo mismo que decir la primera gran crisis humanitaria de esta Europa moderna y neoliberal que nos están enchufando sin vaselina y al precio que estamos pagando.

Una vez has asimilado el drama de los refugiad@s (si una cosa tan deshumanizada como puede ser un campo de concentración «moderno» se puede llegar ha asimilar) querría hacer una reflexión personal, íntima ya no puede serlo desde el momento que lo cuelgo al Facebook.

Ver actuar (es un decir) y moverse por los campos algunas de las ONG’s con más pedigrí mundial es la sensación más pareciendo al que os explicaba de los Reyes magos y los padres, de golpe te das cuenta que el engaño y la manipulación al que estamos sometidos es mayúsculo. Creo que hacer crónicas hablante de la realidad del día a día de los refugiados es necesario y se tiene que hacer, pero del mismo modo se tiene que decir que muchos y muchos campos su funcionamiento se aguanta por el gran trabajo llevar desinteresado y anónimo de muchas ONG,s desconocidas y de grupos de voluntarios independientes y anónimos. El postureix (bonita palabra de moda) también está dentro de este pequeños grupuscles de solidaridad y humanidad anónima, incluso un cierto punto de desorganización y anarquía, pero al fin y al cabo ellos son los encargados de repartir la ropa, los zapatos (Oh my friend !! schus schus please), el agua potable en los campos indecentes donde no existe o de organizarse y conseguir las ayudas económicas de centenares y centenares de ciudadanos anónimos que se los hacen la confianza (quizás perdida en las grandes ONG) y organizan lo repartimos extra y necesario de fruta y verdura al menos un golpe por semana y/o repartir los extras foods por los más pequeños de los campos, que llegan de las donaciones anónimas. Incluso se utilizan los vehículos propios para hacer de ambulancias improvisadas
Y llega un momento que te preguntes donde son las gordas? Pues van y venden los voces por sus bonitos chalecos azules, amarillas, calabazas esto si de un color fluorescente bien llampant. Algunas de ellas efectivas o muy efectivas, un golpe su hardware burocrática se ha puesto en marcha (pero pueden pasar unos días eternos). Eso sí; estudios, estadísticas, cifras, balances, opiniones, reuniones, haremos, dejaremos de hacer y egos sobre todo muchos egos, tan grandes como la mar Mediterránea que los residentes de los campos han tenido de atravesar jugándose la vida esperando que el engaño más grande de todos que no es ninguno otro que EUROPA y sus políticos los ayuden a buscar una vida mejor llena de paz.

Cuando vuelves estas tan trastornado que tan sólo mantienes dentro de tu retina y del corazón todas las miradas perdidas de los residentes del campo atrapados al culo de Europa y vomitas tu impacto emocional hablante y refiriéndote a los refugiados. Pero hay un engaño que todos los que hemos sido tendríamos que hablar y decirlo tan alto y tan fuerte como la vergüenza de las fronteras cerradas, no es ninguno otro que las grandes ONG que se los hacen el juego a la clase política. Quizás todos nos somos responsables por haber votado en un momento u otro de nuestras vidas a la púrria política que se pasea por nuestra Europa. Nos hay que reflexionar y decidir muy decidido el hecho de que y aquí destinamos nuestros votos y nuestro dinero. Conmigo que no cuenten.