El cap de setmana del 16 i 17 de setembre, un grup de voluntaris d’Andorra que han conegut de primera ma la situació de les persones refugiades a Grècia i a Austria, organitzen les I Jornades solidàries amb les persones refugiades que es farà a la Massana, a la plaça de les Fontetes i al teatre amb el lema «Obrim-los, obrim-les».

Durant dos dies s’organitzaran xerrades i col·loquis sobre les migracions, les crisis provocades per guerres i inestabilitat política, econòmica i social, la situació de les persones refugiades en diferents llocs del món . També hi haurà activitats infantils, música i dansa, ioga, una marxa popular, exposicions de fotografia i d’obres plàstiques, projecció de documentals, un dinar de germanor i altres accions de caràcter més reivindicatiu.

L’entrada serà gratuïta, però amb les inscripcions a la marxa, els tiquets del dinar i la venda d’obres d’art, entre altres, es recaptaran fons per a projectes solidaris. Així, els beneficis es destinaran a Proactiva Open Armsi al Col•lectiu VIO, així com a alguna altra entitat que treballa sobre el terreny cobrint les mancances que els Governs eludeixen assumir.

Segons CEAR, Europa només ha acollit un 20% dels 180.000 refugiats que havien d’arribar. Els nostres veïns, Espanya i França, tampoc arriben a les quotes establertes, amb 1.300 de les 17.000 compromeses els primers i poc més de 5.000 persones de les prop de 25.000 que va acordar França. Fins al punt que la CE ha hagut de donar un toc d’atenció als països comunitaris.

A Andorra la situació no és gaire diferent. Aviat farà dos anys que el cap de Govern anunciava durant la Diada de Meritxell que el Principat podria acollir una vintena de refugiats. Ara com ara, la manca de convenis internacionals adoptats i la desídia dels països veïns, fa que poc se’n sàpiga de les famílies que havien d’arribar.

Podeu trobar més informació sobre les jornades a la pàgina de Facebook.